Разказват за героите с изложба и книга
Разказват за героите с изложба и книга / Община Враца

Фотоизложба и сборник, посветени на 100-годишнината от Първата световна война бяха представени днес във Враца. Изложбата бе с мото „Славната Бдинска дивизия свещени и паметни места по бойния път на Бдинци през Първата световна война 1915-1918 г.“, а сборникът носи заглавието „100 години от участието на врачанци в Първата световна война и Добричката епопея“.

Кметът Калин Каменов бе официален гост на откриването на гостуващата изложба и представянето на сборника на Регионална библиотека „Христо Ботев“. „Почтен народ е онзи, който помни и величае своите герои. Поздравявам организаторите на изложбата, защото смятам, че чрез фотосите можем да се докоснем до великите събития от преди 100 години, свързани с Първата световна война и с Добричката епопея“, заяви кметът на Враца. В приветствието си той изрази надежда, че експозицията от фотографии ще бъде посетена от повече ученици и граждани. „За да може споменът за великия подвиг да се предава и никой да не бъде забравен“, добави Калин Каменов.

Фотоизложбата е съвместна инициатива на Държавен архив – Враца и Държавен архив – Видин и ще гостува във Враца в продължения на месец. След откриването бе представен сборникът „100 години от участието на врачанци в Първата световна война и Добричката епопея“, чието издаване бе финансирано със средства от Фонд „Култура“ към Общински съвет – Враца.

Официални гости на мероприятието бяха още областният управител Малина Николова и нейните заместници Ирина Иванова и Мирослав Комитски, подполк. Георги Крайнов, директори на културни и образователни институции, учители и граждани.

Специален поздрав към всички гости поднесоха малките възпитаници на  Детска градина „Звездица“ – Враца.