Раздадоха наградите на най-добрите спектакли и актьори
Раздадоха наградите на най-добрите спектакли и актьори / Дарик Враца архив

Късно снощи във Враца бе спусната завесата на 27 Национален фестивал на малките театрални форми и на 6-тия фестивал на Новата европейска театрална мрежа (NETA). Журито на Националния фестивал на малките театрални форми - „Враца 2016" в състав доц. д-р Светлана Байчинска - председател, Крум Гергицов и Асен Константинов, след обсъждане на деветте включени в афиша на фестивала, български спектакли, присъди следните награди:

За режисура
І награда на Неда Соколовска за авторския вербатим спектакъл „Оттука започва България" на Драматично-куклен театър „Васил Друмев" - Шумен
ІІІ награда на Тамара Янков за постановката на пиесата „Отблизо" от Патрик Марбърр прдукция на Драматично-куклен театър „Враца"

За сценография
І награда на Неда Соколовска и Диляна Асенова за сценичната среда на „Оттука започва България", продукция на Драматично-куклен театър „Васил Друмев" -Шумен
ІІ награда на Красимира Серафимова за сценичната среда на спектакъла „Театър, любов моя!" от Валери Петров, продукция на Театър 199 „Валентин Стойчев" - София

За актьорско изкуство
І награда на актьорите, участващи в спектакъла „Оттука започва България", продукция на Драматично-куклен театър „Васил Друмев" -Шумен: Мария Григорова, Стефани Лечева, Василия Дребова, Валентин Ченков, Светломир Радев и Милен Димитров за истинно-документална и силно въздействаща ансамблова игра.

За женска роля
І награда на Стефка Янорова, Лилия Маравиля, Красимира Кузманова и Касиел Ноа Ашер в спектакъла „Театър, любов моя!" от Валери Петров на Театър 199 „Валентин Стойчев" - София

ІІ награда на Сабина Коен за ролята на Алис в спектакъла „Отблизо" от Патрик Марбър на Драматично-куклен театър - Враца.
ІІ награда на Гергана Плетньова за ролята на Елида в спектакъла „Жената от морето" от Хенрик Ибсен на Театър „Българска армия" - София.

За мъжка роля
І награда - не се присъжда
ІІ награда - не се присъжда
ІІІ награда на Анатоли Бенкин за ролята на Лари в спектакъла „Отблизо" от Патрик Марбър на Драматично-куклен театър - Враца.

За техническо обезпечаване на спектаклите от афиша на фестивала награда получава техническия екип на Драматично-куклен театър - Враца.

Наградата за музикално изпълнение на живо, връчвана от проф. Стефан Драгостинов, се присъжда на Коста Павлович за спектакъла „Перикъл" на Театър - Шабац, Сърбия.

Своите награди раздаде за чуждестранните спектакли раздаде и международното жури с председател Нора Макарова и членове Ванчо Ристов, Юрий Юшкевич, Ника Архар и Веселина Гюлева.

За актьорски дует наградата бе присъдена на Александру Репан и Мирча Андрееску в спектакъла „Посетителят" от Ерик-Еманюел Шмит, режисьор Клаудиу Гога на театър „Нотара" - Букурещ, Румъния.

За успешно представяне на сцена на авторска композиция на Мирел Кнез в спектакъла „Ирена! Или не мога повече!" от Мирел Кнез, режисьор Ник Апър на Словенски театрален институт - Любляна, Словения.

За най-добър спектакъл - на „Нора" от Хенрик Ибсен, режисьор Ник Апър на ДКТ - Враца, България.

За режисура на Никита Миливойевич и за най-добър актьорски ансамбъл на спектакъла„Перикъл" от Уилям Шекспир на театър Шабац, Сърбия.

За най-добър моноспектакъл призът бе за Силвия Берже за ролята в „Завета на Ванда" от Жан Пиер Симеон, режисьор Жули Брошен - Приятели в играта и Ателие съвременен театър, Париж, Франция.

Специално поощрение получи Камелия Лишковска за ролята на Нора от едноименния спектакъл на ДКТ - Враца, България.