Работят по запазване на античното селище Рациария
Работят по запазване на античното селище Рациария / Областна администрация Видин

Спасителни действия по съхраняване на древния град Рациария извършват студенти, изучаващи археология в различни университети по света, съобщиха от Областна администрация Видин. Древното селище се намира до село Арчар, община Димово. То възниква около І век от новата ера и е било част от провинция Горна Мизия. Съществува в продължение на 600 години като своеобразен център на изкуствата. В края на 20 век районът започва да става обект на иманярски набези.

Археологическият обект бе посетен от областния управител инж. Цветан Асенов и неговия заместник Елка Георгиева. Те поеха ангажимент да съдействат за опазването на античния град.

  

Работата по запазване на древното селище е организирана от Българско Археологическо Сдружение (БАС) „Иван Венедиков". През тази година от страна на сдружението е осигурено алтернативно финансиране по програма „Археологическо лятно училище" - практика, която е широко разпространена в Европа и Америка. В експедицията участват 20 студенти, изучаващи археология в университетите в Англия, САЩ, Дания, Норвегия, Испания и Тайван.