Работници на „Титан АС“ – Видин на протест пред Общината
Работници на „Титан АС“ – Видин на протест пред Общината / Дарик Враца - архив

В нарушение на Закона за уреждане на колективните трудови спорове (ЗУКТС) започнаха уволнения на стачкуващи работници от „Титан АС“ ЕООД – Видин. Поради тази причина работещите в дружеството провеждат протест днес, пред Община Видин срещу бездействието на изпълняващия длъжността кмет на Община Видин Добромир Дилов.

Вчера на среща на стачния комитет, представители на централата на КНСБ и на Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации (ФНСДУО) с Борислава Борисова – заместник-кмет на Община Видин, и с Валери Йорданов – управител на „Титан АС“ ЕООД – Видин, бе постигната договореност да се отправи общо искане да НАП за разрешение за „неотложно плащане“, за да се изплатят работните заплати, дължими от м. юли 2014 г. до м. февруари 2015 г., на работещите в „Титан АС“ ЕООД – Видин.

Въпреки това днес изпълняващият длъжността кмет на Община Видин Добромир Дилов е отказал среща, на която да бъде подписано споразумение между общинското ръководство, ръководството на фирмата и стачния комитет, с което да се гарантира изплащането на дължимите възнаграждения. Мотивът за отказа му за среща още тази сутрин е прекалената му ангажираност.

Същевременно във фирмата са връчени заповеди за уволнение на шест стачкуващи работници с мотив „съкращение в щата“, което представлява грубо нарушение на чл. 130, ал. 1 от Кодекса на труда и безпрецедентно нарушава чл. 20 от ЗУКТС, където изрично е записано:

„След обявяване на стачка и през времето, докато трае законна стачка, работодателят не може да преустановява дейността на предприятието или на част от него и да уволнява работници с цел да:

1. Предотврати или преустанови стачката;

2. Осуети удовлетворяването на предявените искания.“

Стачният комитет и структурите на КНСБ считат, че между изпълняващия длъжността кмет на Община Видин Добромир Дилов и ръководството на „Титан АС“ ЕООД – Видин има съгласувани действия за „протакане“ на преговорите, нерешаване на проблема за изплащане на дължимите работни заплати, както и за груб административен натиск, оказван на стачкуващите работници.

КНСБ напомня, че уволненията на работници по време на ефективна стачка, съгласно българското законодателство, представлява локаут и поради тази причина се обърна към ИА „Главна инспекция по труда“ за проверка на място и отмяна на неправомерните заповеди за уволнение.

 

Още вчера структурите на КНСБ и стачният комитет поискаха спешно заседание на Общинския съвет на Видин, на което да бъдат обсъдени ситуацията и договорът за сметосъбиране между Община Видин и „Титан АС“ ЕООД, чрез който се гарантира и изплащането на възнагражденията на работещите в сметопочистващата фирма.