На спонтанен протест в защита на работните си места и против назначаването на новоизбран директор на Многопрофилната болница за активно лечение „Христо Ботев“ Враца излязоха днес медицински и немедицински персонал. Хората са недоволни от определения след конкурс нов директор Янко Кочев, който е бил единствения подал документи за поста.

По думите на д-р Иван Чолашки всички знаят каква е съдбата на лечебните заведения, управлявани от него. „Известно е на обществеността, знае се съдбата на болниците в Оряхово, Ловеч. Всички те са управлявани по един и същи начин, бил е и в болницата в Разлог, но за кратко“, посочи д-р Чолашки.

Той обяви, че всички отделения са единодушни, че са готови от понеделник да си подадат заявленията за напускане, ако този човек бъде оставен на поста. За целта са написали и отворено писмо до Министерството на здравеопазването, придружено с подписка, в която са се подписали вече около 200 работещи в болницата.

Детското отделение във врачанската болница поднови работа

„Ние апелираме към обществеността да ни подкрепи в тези действия. Имаме единодушие в отделенията за напускане“, посочи докторът.
Притеснението на работещите изказа и медицинската сестра Елеонора Колева, според която хората се опасяват, че се подготвя фалит на болницата, за да се отвори място за друга частна болница, каквато в момента се строи в близост.

До избора на нов директор се стигна след като предишният д-р Кети Ценова подаде оставка. Причината бе напускането на лекарите в детско отделение заради ниски заплати и висока натовареност. Това стана причина във Враца да пристигне министърът на здравеопазването и след срещата си с него д-р Ценова подаде оставка. Събралите се на днешния протест обявиха, че според тях д-р Ценова се е справяла добре и за шест месеца е успяла да намали натрупаните дългове с близо 1 млн. лв. „Имаме чувството, че рокадите се правят веднага след като лечебното заведение се стабилизира. Виждам умисъл във всичките тези назначения“, сподели още Колева.

Всичко това се случва на фона на увеличеното натоварване на болницата. Завеждащият акушеро-гинекологичното отделение д-р Славейкова обяви, че има заповед на здравното министерство тук да бъдат приемани най-тежките случаи на родилки от Видин, Козлодуй, Мездра и Бяла Слатина.
Мая Ценова/БТА