Явор Хайтов: Правителството да не се държи като мащеха към Северозапада
Явор Хайтов: Правителството да не се държи като мащеха към Северозапада / Явор Хайтов

Жътвената кампания във врачанска област бе открита със зажънване в с. Манастирище. Начало на кампанията сложиха депутатите от "Народен съюз" Явор Хайтов и Румен Йончев. Събитието, което се организира за поредна година, се състоя в масив на младите земеделски производители Иван и Кръстьо Георгиеви. Домакин на събитието беше и кметът на Манастирище - Георги Георгиев.

Преди комбайните да влязат в нивата, за да започнат прибирането на реколтата, самодейци от местното читалище "Светлина 1928 - Манастирище" пресъздадоха традиционния обичай на зажънване, като показаха как в миналото предците ни са рязали пшеницата и връзвали сноповете. Начело на облечените с национални носии момчета, момичета и жени беше Светла Петрова, председател на общинския съвет в Хайредин.

След това председателят на "Народен съюз" Румен Йончев и неговият заместник в партията Явор Хайтов се качиха на комбайн, с което показаха, че се справят не по-зле и на полето от дейността си в парламента. Този път, за разлика от миналата година, на волана беше врачанският депутат и заместник-председател на 43-о Народно събрание Явор Хайтов.

"Народен съюз" винаги, когато е правил обществена или политическа дейност, се е стремял да бъде близо до хората. Радваме се на покани за участие в такива събития, защото голямата политика не е на жълтите плочки в София. Тя е за хората от Манастирище и Хайредин, за Борован и Криводол, тя е за хората от малките населени места. Държавата и правителството е длъжник на малките населени места в България. В цялата си политическа и обществена дейност се опитваме да обясним точно това: да, чудесни са инвестициите в Бургас, чудесно е да идват пари и в Пловдив, прекрасно е да има метро в София, но как държавата помага на хората в нашия край, Северозападния? Държавата помага ли им да живеят по-добре?", коментира Хайтов. Той изрази увереност, че след упоритите усилия на депутатите от "Народен съюз" правителството е обърнало внимание на Северозапада, но засега реални действия не се виждат. "Трябва още натиск, за да може уверенията да станат реалност. Ние искаме правителството да погледне на хората от нашия край както майка се грижи за детето си, а не да се държи като мащеха към Северозапада", допълни врачанският депутат.

"Благодаря за поканата на г-н кмета, който поддържа жива традицията и българските обичаи, че се грижи за нещо, от което зависи нацията ни - прехраната. Иска ми се да виждате повече български политици, които да газят нивите и стърнищата. Засега сме само двама - аз и Хайтов", пошегува се Румен Йончев.

Според един от двамата домакини на събитието - Кръстьо Георгиев, "животът и работата на земеделските произведители на село е тежка и неблагодарна, но всички в държавата чакат хляба да дойде от някъде. Годината не беше много благосклонна към нас, но ще се опитаме да се справим с положението. Разчитаме на европейски субсидии, с които купуваме нова и модерна техника. Очакваме около 500 кг/декар, което не е много за нашата благодатна земя, но... какво да се прави. Изкупната цена на житото също е ниска - 240 лева за тон и едва ли ще се повиши", допълни Георгиев. Той и брат му обработват около 4 000 декара земеделски масиви, засети с жито, царевица и слънчоглед.