Пътуванията в ЕС - задължително със здравноосигурителна карта
Пътуванията в ЕС - задължително със здравноосигурителна карта / netinfo

Европейската здравноосигурителна карта става задължителна за здравноосигурените лица, пътуващи в ЕС. Тя дава право на безплатна спешна или неотложна помощ при временния престой в друга държава-членка на ЕС. Досега картата само се препоръчваше на българите, пътуващи в съюза.

За да получат Европейска здравноосигурителна карта заинтересованите лица трябва да подадат заявление по образец в дистрибуторските пунктове на фирма "КИМ-2000". Във Враца фирмата се намира на бул "Втори юни" №111 /в сградата на МЦ „Фактор"/. Заявлението се подава лично. Към него се прилага цветна снимка, която съответства на изискванията в Закона за българските документи за самоличност.

Лицата, на които им предстои да пътуват в ЕС, но не разполагат с Европейска здравноосигурителна карта по технически или организационни причини, РЗОК ще им издаде удостоверение, заместващо временно здравната карта.

За работещите ЕЗОК е със срок на валидност 1 година, освен в случаите, когато заявителят е непълнолетен - тогава срокът на валидност е до навършване на пълнолетие. За пенсионерите срокът на валидност на ЕЗОК е 10 години.

Европейската здравна карта не се издава на лица, които пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година и са подали заявление до Националната агенция по приходи за изключване от здравно осигуряване.

Ако при престой в друга държава-членка на ЕС българският гражданин е заплатил в брой за оказаната му медицинска помощ, независимо, че е представил валидна ЕЗОК, след завръщането си в България може да кандидатства с оригиналните платежни документи пред НЗОК за възстановяване на разхода.

За цялата 2009 година РЗОК-Враца е издала 1058 европейски карти и е направила отказ за издаването на 53 карти на лица заради прекъснати здравноосигурителни права.