Пътищата в Северозапада - най-подготвени за зимата
Пътищата в Северозапада - най-подготвени за зимата / Дарик Враца - арихв

Пътните участъци във Видин, Монтана и Враца, за които отговаря Агенция „Пътна инфраструктура“, са напълно готови за зимния сезон. Това стана ясно по време на пресконференция на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за обезпечаване на зимното поддържане на пътищата.

Освен трите области от Северозапада към отличниците се причисляват и областите Велико Търново, Търговище, Силистра, Разград, Кърджали и Благоевград.

Като цяло обаче пътищата в страната не са подготвени за зимата. Основните причини: изтекли четири годишни договори на снегопочистващите фирми с Агенция „Пътна инфраструктура“, както и липсата на бюджет за зимно поддържане на пътищата. „Ситуацията е много проблемна и много критична“, обясни министър Лиляна Павлова.

За да бъде преодоляна ситуацията и да не бъдат  потърпевши гражданите, ще се подготвят нови временни споразумения между АПИ и снегопочистващите фирми, за да стартира работата по обезпечаване на поддръжката на пътищата при зимни условия и да се посрещне зимната обстановка с необходимата организация за поддържане на пътната мрежа.

Липсата на бюджет за зимно поддържане е заради изхарчените още през лятото пари за зимно почистване, показва проверка на ведомството.

Средствата е трябвало да се изразходват за изрязване на храсти, но и това не е направено. „Затова сега пътищата не са подготвени, особено проходите в страната", коментира министърът и допълни, че за така нареченото рязане на храсти са изхарчени 10 милиона лева. „Ако тези пари бяха инвестирани в проходите и магистралите, щяхме да сме подготвени за зимата“, беше категоричен регионалният министър.

Най-критично е състоянието на магистралите "Люлин" и "Струма", където от необходимите 5 хил.тона сол, има едва 20 тона, сочат изчисленията на АПИ и още - при необходимост да има 70 тона химикали за обработване, има нула, а от нужните 66 машини за почистване, има само четири.

 

Областите, в които пътищата са най-неподготвени за зимата са Перник, София, Плевен и Стара Загора.