Първа копка на нов завод направи Гипс АД
Първа копка на нов завод направи Гипс АД / Дарик Враца

Първа копка на  нов завод на "Гипс" АД беше направена днес. Заводът във видинското село Кошава е за печене на гипс. Инвестицията е на стойност 11,270 млн. лв. и е осигурена с европейско финансиране, собствени средства и съфинансиране от държавата, за което е подписан договор на 9 юли 2009г.

Проектът "Повишаване на конкурентоспособността и ефективността на производството на "Гипс" АД чрез изграждане на комплексна инсталация за калциране на природен гипс" е одобрен по Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013 г."

На тържеството присъстваха народните представители  Владимир Тошев и Любомила Станислвова, областният управител Пламен Стефанов и кметът на община Видин инж. Румен Видов.  Величкият епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит, благослови начинанието и отслужи водосвет.


Владимир Тошев поздрави дружеството за мащабната инвестиция в икономиката на област Видин и отбеляза, че бъдещия завод е доказателство, че за инициативните и предприемчивите няма пречки в осигуряване на финанансиране с цел развитие.  Той бе категоричен, че продукцията на новия завод, която ще е с 50% по-екологично чиста и с 50 % по енергоспестяваща е пример, както за България, така и за целия Европейски съюз.