Пуснаха на свобода планински кеклици
Пуснаха на свобода планински кеклици / netinfo

На територията на Природен Парк "Врачански Балкан" бяха пуснати 50 птици от вида “планински кеклик”. Това е финалният етап от няколкогодишни дейности за размножаване и разселване на птиците по иновативната методология на "Полусвободно отглеждане".

Планинският кеклик се среща в редица страни от Европа като е със статут "Застрашен". Освободените птиците в Природен парк "Врачански Балкан" са от ендемичен за Балканнския полуостров подвид. Oбитават силно пресечени скалисти терени в планините и предпланините, обрасли с храстова и тревна растителност. Числеността на планинските кеклици в последните години постоянно намалява, поради което видът е включен в Червената книга на България.

Птиците бяха пуснати на места, на които се срещат естествено или са обитавали в миналото. Преди това всички кеклици бяха опръстенени, а на 20 от тях бяха поставени специални предаватели за проследяване. С помощта на радио-телеметрична система ще се следи за оцеляването им в природата. Предавателите ще дават информация за местоположение и активността на проследяваните птици. Програмата по попълване на популацията на планинския кеклик на територията на Природен парк „Врачански Балкан” се осъществява от Дирекцията на парка със съдействието на доц. Христо Михайлов и преподаватели от катедра „Ловно стопанство” в Лесотехнически университет – София.