Проверяват документацията по избор на изпълнител за втория етап на Водния цикъл
Проверяват документацията по избор на изпълнител за втория етап на Водния цикъл / Дарик Враца

Проверка на документацията за избор на изпълнител на втория етап от Водния цикъл на Враца се извършва в момента. Причината е в съмнения за нарушение при избора. Ако съмненията се потвърдят има опасност от налагане на финансови корекции на договора за Водния цикъл. Въпрос за това на последното заседание на ОбС Враца зададе общинският съветник Венчо Кръстев.

На днешната пресконференция, свързана с напредъка по проекта, зам. министър Малина Крумова, която до миналия петък е била ръководител на управляващия орган на ОП „Околна среда“ обяви, че:

„Налагането на финансови корекции е процедура, която е съвсем естествена за този етап. Към настоящия момент още не е приключила, тоест нито е ясно дали ще има финансова корекция нито какъв ще е размера, ако въобще има. От информацията с която разполагам - има изразени известни притеснения при проверка на част от документацията. Тези констатации са представени на община Враца, общината е изразила своето становище. Предстои това становище да бъде разгледано и след това ще се вземе решение. Така, че към настоящия момент не може да се каже, че ще има наложена финансова корекция и почти съм убедена, че няма да има такава въобще“.

Според ръководителя на екипа по проекта инж.Мариана Рашева работата върви според зададените графици и няма изоставане.„Строителите и по двата етапа изпълняват представените и одобрени от инженера актуализирани строителни програми. Те са в самото начало, предстоят ни още две години, за сега нямаме констатирани закъснения“.