Промени в листите за врачанско заради преференциите, големи изненади в партиите
Промени в листите за врачанско заради преференциите, големи изненади в партиите / Дарик Враца

Преференциите са голямата изненада на тези избори. Ако при евровота създадоха главоболия на БСП, то сега изненади има и в другите партии и коалиции.

Първата изненада е в ГЕРБ. Водачът на листата инж.Петя Аврамова е избрана от 1569 човека, вторият – инж.Тотю Младенов – от 2 717, а третият Красен Кръстев – от 3 284 човека. Деветият – инж.Николай Рашев е получил 1215 преференции.

Бюлетините без преференции са 10 953 и те се броят за първия в листата, който запазва мястото си. След инж.Аврамова се нарежда Красен Кръстев, а трети остава инж.Тотю Младенов.  Това означава, че той няма да получи депутатско място в бъдещия парламент, ако сметките, че ГЕРБ ще има 2 мандата са верни. Депутати стават инж.Аврамова и Красен Кръстев.

В БСП също има размествания. Водачът Георги Божинов е получил 747 преференции. Втората Цветелина Дамяновска – 2096, а третият Тома Томов – 3 762. Така Томов измества от второто място Дамяновска, но няма да влезе в парламента, тъй като бюлетините без преференции са 7 222 и те остават за водача. Така от БСП в новия парламент влиза Георги Божинов.

В ДПС бюлетините без преференции са 5 100. Конкретно за Камен Костадинов са гласували 442-ма човека, за втория Айхан Етем – 1 935, за третия Касъм Касъмов – 567, а за петия Емил Тодоров – 1269. Така той измества Касъмов и става трети. Вероятният депутат от ДПС за врачанско е Айхан Етем, тъй като водача Камен Костадинов се очаква да влезе от Велико Търново.

За КП България без цензура бюлетините без преференции са 4 291. За първия Явор Хайтов са гласували  1 511, а за втората Веселина Делева – 1 968. Това обаче не й стига да измести Хайтов, тъй като към неговия резултат се прибавят и бюлетините без преференции.