Зам.-кметът на града коментира, че инцидентът не се е случил в детската градина
Прокуратуарта започна разследване по сигнала с насиленото дете във Враца, съобщиха от обвинението.

В късните часове на 16 март е подаден сигнал за постъпило в болнично заведение малолетно момиче. По указания на дежурен прокурор са започнати действия по разследване на извършеното престъпно деяние.

Направен е оглед в детската градина. Проведени са разпити на майката на пострадалото дете и учители. Момичето е освидетелствано. Назначена е съдебномедицинска експертиза.

Майка твърди, че върху детето ѝ е извършено посегателство в детска градина (ВИДЕО)

Приобщени са веществени доказателства, като предстои назначаване на биологична и ДНК експертиза. Предвиденото в закона наказание за това престъпление е „лишаване от свобода“ за срок от една до шест години.

По-рано стана ясно, че екип, сформиран със заповед на кмета на община Враца Калин Каменов, ще проверява случая с подаден сигнал за извършване на посегателство с 4-годишното момиченце.

Това съобщи зам.-кметът Петя Долапчиева. По думите ѝ в петък, в 17:20 часа детето е предадено на майката във видимо добро здравно и емоционално състояние. Било е абсолютно адекватно, усмихнато, доволно. В 18:55 майката се обадила на учителя на групата, че е забелязала охлузвания в областта на интимните части на детето.

„Всички разбирате колко е нелепо да говорим за блудство и насилие между деца на четиригодишна възраст. Децата не се оставят сами, учителите съпровождат децата до тоалетна, останалата група остава с помощник-възпитателя, т.е. възрастен непрестанно има поглед върху всяко едно дете.

Не можем да допуснем, че е възможно това момиченце да отиде някъде с момченце и да се случи нещо и никой да не чуе, да не види и да не разбере нищо“, категорична бе Петя Долапчиева.

Тя допълни, че до момента няма оплаквания от този персонал и смята, че каквото и да се е случило - не се е случило в детската градина. Долапчиева допълни, че се води комуникация с директор, учители, предстои разговор с родителите, Регионалното управление по образование, уведомена е Агенцията за закрила на детето.

Очаква се и становището на Окръжната следствена служба, която е разследващият орган и следва да даде яснота по казуса. „Ще вземем необходимите мерки по компетентност, всеки - от своята институция“, обясни зам.-кметът на Враца.

Пред медиите майката на момичето Ивелина Даскалова каза, че детето е освидетелствано от съдебен лекар и е заведено досъдебно производство. По думите ѝ момичето е обяснило, че са си играли в тоалетната на криеница с друго момченце. В момента не желае да ходи на детска градина.
Мая Ценова, БТА