Проф.Мермерски участва в Празника на меда в Козлодуй
Проф.Мермерски участва в Празника на меда в Козлодуй / ДП РАО

Шестото издание на Празника на меда се проведе през почивните дни в Козлодуй. Инициативата е съвместна на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” и дружествата на пчеларите от района на крайдунавския град.

По време на официалното откриване изпълнителният директор на ДП РАО – Дилян Петров, отбеляза, че с всяка изминала година Празникът се радва на растяща популярност, което е сигурен знак, че събитието е намерило своето място в социалния живот на хората от региона. С поздравления към участниците и гостите на Празника се обърнаха и кметът на Козлодуй – Румен Маноев, председателят на пчеларското дружество в града – Цветан Йовов, и председателят на  WiN – България – Радка Иванова.

Проф.Мермерски участва в Празника на меда в Козлодуй
netinfo

Специален гост на Празника на меда 2014 бе професор Христо Мермерски, който пред аудитория от около 300 души разказа за лечебните свойства на меда и пчелните продукти и даде полезни съвети за приложението им.

Двадесет производители на мед и продукти на пчелна основа, като и занаятчии, представиха своята продукция в двата дни на изложението.  От възможността да се срещнат с тях се възползваха над 1100 души – ученици, пенсионери, семейства, решили да посветят съботния ден на полезно посещение. Гост на Празника стана и едномесечната Радостина от Добрич, чиято майка Роза Илиева, наследник на пчелари, обмисля да се посвети на благородния занаят.

Проф.Мермерски участва в Празника на меда в Козлодуй
netinfo

Сред посетителите бяха и трима представители на пчеларския бранш от съседна Румъния, пристигнали по покана на Цветан Йовов. В разговорите им с производителите на мед – участници в Празника, се оформи идея в програмата на следващото издание да бъде предвидена делова среща – специализиран семинар за обмен на опит между двете страни.

 

По вече утвърдена традиция Празникът завърши с кратък ритуал, по време на който беше направено обобщение на двата празнични дни. В изказванията на всички участници прозвуча лайтмотивът, че събитието все повече печели уважение с атмосферата си на добронамереност и полезно общуване, превръща се в „запазена марка”, по думите на доайена на пчеларите от региона – Георги Осиковски.