Продължават разкопките на археологическия обект „Рациария
Продължават разкопките на археологическия обект „Рациария / Областна администрация Видин

Областният управител на Видин инж. Кръстьо Спасов посети днес археологически обект „Рациария", за да се информира за хода на разкопките в античния римски град. Те бяха подновени в началото на септември, след като Министерството на културата отпусна 80 000 лева за продължаване на проучванията на националния паметник на културата край видинското с. Арчар. През есента на миналата година министерството подпомогна с 15 000 лева първите след близо четвърт век редовни археологически разкопки на „Рациария".

„Целта ни е да разкрием изцяло архитектурата на резиденцията и късноантичната баня, както и да достигнем до северната стена с изглед към Дунав, за която знаем, че е дълга над 350 м и е много атрактивна", каза ръководителят на археологическия екип доц. Здравко Димитров. С разкопките в столицата на някогашната римска провинция Крайбрежна Дакия са ангажирани шестима археолози и реставратори от Националния археологически институт с музей при БАН и Регионалния исторически музей във Видин, както и над 40 местни работници и студенти по археология.

„Разкритата до момента архитектура е в много лошо състояние. За нейната реставрация и консервация ще търсим допълнително финансиране по проекти", каза доц. Здравко Димитров. Той посочи като основен проблем охраната и опазването на ценното историческото наследство от незаконните иманярски дейности след приключването на разкопките в края на октомври. „В тази връзка остава актуален проектът за осигуряване на финансиране за изграждането на ограда на археологическия обект", припомни доц. Димитров. За решаването на този въпрос се очаква ангажираност от страна на община Димово, на чиято територия е античното селище.

Инж. Кръстьо Спасов се ангажира да проучи възможностите за продължаване на охраната на „Рациария". От началото на април националният паметник на културата се пази от двама охранители, назначени от областния управител по програма за заетост на Министерството на труда и социалната политика. По искане на областния управител Министерството на вътрешните работи чрез Главна дирекция „Гранична полиция" безвъзмездно предостави фургон за осигуряването на подходящи условия за денонощната охрана на археологическия обект.

Инж. Кръстьо Спасов изрази надежда, че предприетите от държавата мерки по проучването и опазването на „Рациария" ще ограничат по-нататъшното разрушаване и ограбване на историческото богатство на видинчани. Според археолозите ще бъдат необходими 10-15 години последователни научни проучвания за реставрацията и консервацията на уникалния античен град като културна забележителност от национално и световно значение, както и за социализацията и развитието на целия исторически комплекс като туристически център на Видинския регион.