Продължават Радичковите дни
Продължават Радичковите дни / netinfo

Седмица на Радичков, посветена на 80-годишнината от рождението на писателя, се провежда в Монтана, Берковица и София. Наситените с културни прояви дни продължават до събота, 24 октомври, когато Мъдрецът от Калиманица щеше да закръгли юбилея, ако беше все още между нас. Радичковите дни са организирани от Сдружение „Приятелите на Радичков", община Монтана и община Берковица, съобщи председателят на сдружението доц. Борислав Великов.

         В рамките на юбилейните чествания има много изложби, две театрални премиери, детски утра, панорама на филми по Радичков. В специален юбилеен вестник, луксозно библиофилско издание в 3- хиляден тираж, формат А2, редят думи за Радичков негови приятели и изследователи - Светлин Русев, Георги Чапкънов - Чапа, Рангел Вълчанов, Крикор Азарян, проф. Мария Младенова, Иван Киров, Младен Киселов, Стоянка Мутафова, Валери Петров и още много други. Вестникът, както и непоказвани досега рисунки на Радичков, ще бъдат представени в петък, 23 октомври, пред публика в Берковица и Монтана.

          В 11 часа е поклонението пред дървопластиката на писателя в Берковица, а от 16,30 часа - пред паметника в Монтана. Тържествен концерт-спектакъл в навечерието на кръглата годишнина от рождението му започва в 19 часа в драматичния театър в Монтана, а по съ щото време в големия читалищен салон в Берковица ще има концерт с участието на Берковската духова музика.

         Навръх рождения ден на писателя - 24 октомври от 10 часа ще има поклонение на гроба му в Централните софийски гробища, а от 11 часа ще бъдат положени цветя пред паметника му в София в градинката на Художествената галерия.