Приключиха изборите във Врачанско и Монтанско
Приключиха изборите във Врачанско и Монтанско / Дарик Враца

В 21,45 ч. приключиха изборите във Врачанско, съобщи председателят на РИК Враца Ирина Иванова.  До урните днес са стигнали 56,03 % от имащите право на глас. Най-активни са били в Община Хайредин – с 64,02 %, следват Криводол  - 62,77 %, Борован – 62,00 %, Роман – 60,73 %, Бяла Слатина – 53,90 %, Мизия - 53,38 %, Козлодуй - 52,70 % , Мездра - 52,06 %, Оряхово - 50,08 %, Враца - 48,62 %.

РИК Враца е издала 11 решения по получени жалби и сигнали. Има издаден акт за нарушение, за неправомерна агитация в изборния ден чрез бус, облепен с номера на бюлетината . Има  сигнал препратен в Районна прокуратура Бяла Слатина за неправомерно включване на избиратели по настояща адрес в изборни списъци в няколко СИК в Община Борован.

9 от жалбите са приети за неоснователни. Според РИК като цяло обстановката е била по-изнервяща, в сравнение с последните  избори.  Имало е проблеми в някои СИК със започване на изборния процес, заради неявяване на членове на комисиите, които са подменени  навреме. „Това не повлия на изборния процес, защото нямаше секция без кворум, обясни Ирина Иванова. Според нея от неявилите се членове е имало представители от всички партии, но най-много са били от ДПС. Като добър пример Иванова даде много коректно отношение между членове на секции, застъпници и наблюдатели.

В Монтанско в изборите са участвали 54 % от имащите право на глас.

Засега са ясни резултатите от СИК в следствения арест във Враца. 50 % от задържаните са гласували за ДПС, останалите са гласували за различни партии.