Преведоха пари за Водния цикъл на Видин
Преведоха пари за Водния цикъл на Видин / Община Видин

Община Видин е получила днес средства за работата по Водния цикъл в размер на 1 милион и 900 хиляди лв. Това съобщи на специална пресконференция инж. Добромир Дилов - заместник-кмет и изпълняващ функциите кмет на общината. Той каза, че парите веднага са преведени на фирмата-изпълнител на водопроводната и канализационна мрежа, която се рехабилитира по проекта. Дилов обясни, че при разговор с представител на фирмата е получил уверението, че след възстановяване на плащанията тя ще съсредоточи целия си ресурс и до около два месеца ще приключи с дейностите.

Междувременно в общината е пристигнало и писмо от Агенцията по обществени поръчки, с което се одобрява удължаването на срока за строежа на пречиствателната станция със 132 дни. Сега се очаква съгласието на екоминистерството за удължаването на срока и на двата обекта по проекта "Рехабилитиране и разширяване на водоснабдителната и канализационна система във Видин".

Заместник-кметът коментира по време на пресконференцията още един факт, свързан с ремонта на надлеза при бул. „Панония". Той изрази притеснението си от получено на 1 октомври писмо от областния управител инж. Кръстьо Спасов, с което се дават указания, че общината трябва в спешен порядък да преведе аванс на фирмата-изпълнител в размер на 30 % от стойността на сключения на 22.08.2014 г. договор, с оглед законосъобразното, ефективно, прозрачно и целево разходване на държавни средства. По този повод инж. Добромир Дилов поясни, че в договора е предвидено 30 % авансово плащане, но при спазване на определени изисквания - представяне на банкова гаранция. „Това изискване е заложено още в документацията за участие в открита процедура за възлагане на обществената поръчка.

Към настоящия момент Община Видин е извършила авансово плащане по този договор в размер на 7,7 % от стойността му, след като ни е представена банкова гаранция за този размер. С писмо от 9.09.2014 г. управителят на дружеството-изпълнител е декларирал, че се отказва от пълния размер на аванса и желае да го усвои в частта, в която му е преведена" - каза Дилов. И заяви, че Община Видин има готовност да плати в пълен размер авансовото плащане, но при стриктно спазване на сключения между страните договор. „Мисля, че е редно преди да се преведат суми в такива големи размери, те да бъдат обезпечени и при евентуално незапочване на изпълнение по договора, общината да си гарантира тези суми.

В противен случай е възможно да се повтори случая от преди няколко години, когато за ремонт на същия този надлез държавата отново бе отпуснала средства, които са преведени на изпълнителя по договора, но последният не изпълни задълженията си и надлезът остана в предишното си състояние" - припомни заместник-кметът. Той каза, че във връзка с полученото от областния управител писмо ще отправи запитване до Министерски съвет и Междуведомствения съвет за контрол върху разходването на предоставените от централния бюджет средства, за да получи разяснения и указания по случая.