Представяне на книгата
Представяне на книгата / Община Враца
В събитието присъства авторският екип на изданието: чл.-кор.проф.Иванка Гергова, проф. Елена Генова, доц. Иван Ванев и гл.ас. Майя Захариева.
Културната проява се организира от Видинска Света митрополия и  Държавен архив Видин. На нея присъстваха Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, заместник-председателят на Държавна агенция „Архиви“ Румен Борисов, заместник областният управител на Област Видин Анжело Методиев, началник отдел „Хуманитарни дейности“ в Община Видин Емилия Николова, представители на институции, граждани и гости на града.

Представяне на книгата

От името на кмета на Общината Огнян Ценков приветствие поднесе Емилия Николова. Поздравления към авторите отправиха също Видинският митрополит Даниил и Румен Борисов. Интересна  и вълнуваща презентация на книгата направи проф. Гергова. Изданието е резултат от работата на българския екип по  проект „Изкуството на XVIII и XIX в. Дебърска и Самоковска художествени школи“, който се осъществява между академиите на науките на България и Северна Македония. 

Представяне на книгата

Първият том на „Дебърските майстори във Видинска епархия“ е резултат от огромния труд, който са положили авторите при издирването на документи и изследването на произведения на самоковските зографи, не само на територията на България, но и на съседна Македония. Книгата е богато илюстрована и в нея са включени произведения от повече от 20 църкви на Видинска митрополия, Видинския и Ломски музеи и Художествената галерия в Берковица.

Представяне на книгата

В залата на Държавен архив Видин бе подредена и изложба на богослужебни книги, които се съхраняват във фонда на видинския архив.
Присъстващите имаха възможност да разговарят лично с авторите на книгата и да разгледат интересната експозиция.

Представяне на книгата