Празник на ягодата в Боровци
Празник на ягодата в Боровци / Петя Димитрова

Негово превъзходителство посланикът на република Италия в България Стефано Бенаци посети село Боровци, община Берковица като гост за празника на ягодата. Той се провежда за 8-ма поредна година по инициатива на италианската фамилия Ригони от Азиаго, които развиват биоземеделие в област Монтана на хиляди декари, засадени с ягоди, малини, ябълки и лешници

Преди изказването си посланик Бенацо обяви едноминутно мълчание в памет на загиналите в Бриндизи.

„Всички ние се надявахме, че събития като това в Бриндизи са останали в миналото, но се оказа че това не е така", каза посланик Бенаци. 2012 година е последната от мандата му в България. В изказването си той акцентира върху културните събития, организирани от мисията. Изложбата „Толерантност: пътеводна светлина във вярата и живота", чието гостуване в Пловдив приключи вчера. В нея бяха експонирани макети на храмове на четирите основни религии.

Посланик Бенаци припомни за предстоящото посещение на президента Росен Плевненлиев в Рим по повод Деня на славянската писменост и култура, където във втория ден от визитата ще има среща с италианския премиер Марио Монти. На 2 юни в София ще бъде отбелязан и Празника на Италия - Деня на републиката, а няколко дни по-късно в Благоевград дипломатът ще получи специална премия за дейността си по повод завършването на мандата му в България.

„Вярваме в тази държава и заради това сме тук и заради това сме инвестирали", каза управителят на италианската фирма Джузепе де Франческо - почетен консул на Италия в Пловдив.

Празникът на ягодата в Боровци продължи с концерт на певицата Камелия Воче, а всички гости опитаха първата реколта ягоди и запазената марка мед „Ригони".