Празник на баницата в с. Баница
Празник на баницата в с. Баница / netinfo

С конкурс за най-хубава баница започна тържеството по случай Празника на баницата във врачанското село с вкусно име.  53-ма бяха заявените участници. Специални награди получиха Йошка Вергилова и Пелана Нинова за изработката на оригинални ястия. Те получиха по 10 кг  брашно и 30 лв.

Много награди от областният управител на Враца д-р Антонио Георгиев, община Враца, от кметството, от политически партии и други организации бяха раздадени на участниците. 73-годишната Мария Вълова получи телевизор.

Д-р  Георгиев и тази година ще дари всеки един от петдесет и тримата състезатели с един чувал брашно, за да има с какво да се упражняват и за конкурса догодина. Брашното ще бъде дарено на хората на 28 май, когато в село Баница посрещат походниците от националния Ботев поход.

Специален гост на 9-я поред Празник на баницата беше и лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов, който приветства мероприятието, запазващо традициите на народа.

Първо място за солена баница беше присъдено на Иванка Димитрова, а за сладка - на Николина Божинова.

С народни танци, брейк, песни и танци на деца от детската градина премина веселата част в читалище "Светлина". Подарък - 5 пана  "Истроия на християнството" получи местното училище от фондация "13 века България".

На обяд в парка беше осветена и курбан чорба, а множество гости и жители на селото продължиха празника на дълги, тежки маси.