Празнично шествие във Видин
Празнично шествие във Видин / Община Видин

Община Видин организира празнично шествие по случай Деня на народните будители, което потегли от централния площад „Бдинци". Начело се подредиха ученици от видински училища с издигнати знамена и портрети на своите патрони - видни наши будители. В шествието се включиха заместник-кметовете на общината Венци Пасков и Десислава Тодорова, депутатът проф. д-р Вили Лилков, представители на държавни и културни институции, на политически партии, неправителствени организации, читалища.

Церемонията за празника се проведе по традиция пред паметника на св. Софроний Врачански и мавзолея на екзарх Антим Първи. Приветствие към участниците поднесе Венци Пасков - заместник-кмет „Хуманитарни дейности и социална политика" на Община Видин. Той нарече мястото, където видинчани се събират на 1 ноември знаково, защото се свързва с личности, които ще бъдат запомнени от историята завинаги.

С приветствие към присъстващите се обърна и архимандрит Исаак, който поздрави от името на Видинския митрополит Дометиан и от името на епархийското духовенство и призова да помним делото и тачим паметта на народните будители.

Венци и цветя пред паметника на св. Софроний Врачански бяха поднесени от името на кмета на Община Видин Огнян Ценков, от представители на политически партии, на институции, граждански сдружения, културни средища и училища.