Пострадали от салмонелозата в Монтана искат подновяване на наказателното преследване
Пострадали от салмонелозата в Монтана искат подновяване на наказателното преследване / Община Монтана

Районния съд и районната прокуратура спорят дали да продължи наказателното производство срещу неизвестен извършител за причинения взрив на салмонелоза в Монтана през април миналата година. От прокуратурата са поискали прекратяване на делото, но съда е определил, че е необходимо да бъдат извършени още процесуално-следствени действия. Точно това определение е протестирала Районна прокуратура пред Окръжен съд, съобщи съдия Светла Станимирова – говорител на правораздавателната институция.

По протеста е образувано дело и утре ще бъде разпределено по случаен принцип за разглеждане. До месец тричленен съдебен състав трябва да реши дали да го приеме или отхвърли.

Към позицията на Районен съд е присъединено и възражението на трима пострадали от хранителното отравяне. Те настояват да бъде извършена още една експертиза.

Делото ще се гледа при закрито заседание и определението на съдебния състав ще бъде окончателно, уточни Станимирова

През април миналата година близо 80 души бяха заразени със на салмонела ентеритидис и приети в инфекциозно отделение на болницата в Монтана. По-голяма част от тях бяха обядвали с картофени кюфтета в работническия стол. За него храната се доставя.

Десет дни след избухването на инфекцията Районна прокуратура образува досъдебно производство по чл. 350 и чл. 351 от Наказателния кодекс срещу неизвестен извършител, предложил на пазара, храни или напитки, с които е изложили на опасност здравето на други хора. През януари тази година наказателното преследване бе прекратено. Три месеца по-късно Районен съд определи, че трябва да продължи.