Посланикът на САЩ ще посети Враца
Посланикът на САЩ ще посети Враца / netinfo

 За предстоящата визита на Посланикът на САЩ Нанси Макълдауни във Враца и приключването на програмата за подготовка на доброволците от Корпуса на мира, разговаряха днес кметът на Враца инж. Тотю Младенов и Филип Руди - заместник-директор на Корпуса на мира.  На 24 юли в града ще се проведе церемония по полагане на клетва на 62 доброволци от Корпуса на мира, които се обучават в 15 населени места във врачанско.

Официален гост на тържеството ще бъде Н. Пр. Нанси Макълдауни - Извънреден и Пълномощен посланик на Съединените щати у нас. По време на посещението кметът на Враца ще запознае американския посланик с работата на Общината по изпълнението на проекти по европейски програми и възможностите за инвестиции и развитие на туризма в региона.

С церемонията по тържествено полагане на клетва в края на юли приключва програмата за подготовка на доброволци от Корпуса на мира във Враца. През последните два месеца доброволците учиха езика и особеностите на българския бит и култура. След като положат клетви те ще бъдат разпределени в предимно малки общности в различни части на България и в продължение на две години ще работят в три направления - обучение по английски език, младежко развитие и местно и организационно развитие.

Заместник-кметът по образование във Враца Силвия Драйчева определи като добър знак фактът, че до момента нито един от американците, които дойдоха тук през май не се е отказал от мисията. Нещо повече, статистиката на Корпуса показва, че от всички 80 страни в света, с които организацията работи, процентът на сключени смесени бракове е най-висок в България.