Посланикът на Дания посети Мездра

Срещата между посланика на Дания и кмета на Мездра.
Срещата между посланика на Дания и кмета на Мездра. / Община Мездра
Посланикът на Дания, Негово Превъзходителство г-н Сьорен Якобсен се срещна с кмета на община Мездра инж. Генади Събков. На срещата бяха още и представители на СУ „Иван Вазов“, по чиято инициатива е визитата на посланика в Мездра. Н. Пр. Сьорен Якобсен остана очарован от богатата история на Мездра и трудолюбието на хората в града. „Крепостта, която имате в Мездра е забележителна – освен, че е социализирана, тя дава възможност да се докоснем до бита и културата на хората обитавали тези земи. Истинско чудо е, че тук е имало живот преди 7000 години. Сега видяхме и ремонтните дейности по пътищата, градът е зелен и чист, а това определено оставя приятни спомени“, сподели Якобсен.

Инж. Събков подчерта стратегическото местоположение на Мездра за създаването на логистични центрове и развитие на различни типове туризъм.
„Тук природата е разнообразна, красива, хората от Дания могат да изберат Мездра като основна локация за туризъм. Животът в Дания е динамичен и забързан и хората често забравят да живеят. Мездра е отлично място за почивка и за живот. Градът е един от най-важните разпределителни центрове за пътнически и товарни превози и можем спокойно да го превърнем в логистичен хъб, а високотехнологичните производства могат да намерят дом в съществуващите индустриални сгради в града. Пример за това е заводът за кабелни комплекти, който нае част от бивш мездренски завод“, каза кметът.

Срещата в Мездра.
Срещата в Мездра.

Посланикът на Дания постави въпроса за демографската криза, която е завладяла цяла България. „Има криза, да, но тук специално е по-леко изразена. Светът се превърна в едно голямо село, в което всеки може да работи, където реши. Мисля, че Северозападна България, а и Мездра в частност, може да се превърне в място, в което работещите на свободна практика да избягат от шума на големите градове“, допълни Събков.

Един от важните проблеми обсъдени по време на срещата бе децентрализацията, възможностите на местните власти и начинът на разходване на ресурсите от по-активните общини. Пример е добивът на варовикови блокове, с което Мездра е известна. Посланикът на Дания у нас прие задачата да изтъкне този факт в доклада си пред Европейската комисия.

„Много рядко излизам от София, но всеки път, когато излизам съм впечатлен от природата, от богатствата, които ви заобикалят. В Мездра имате една от най-добрите учебни бази, което ме впечатли и ми даде надежда за бъдещето на вашия край“, завърши Якобсен. Визитата на Негово Превъзходителство г-н Сьорен Якобсен в Мездра ще продължи с обиколка на туристическите забележителности по Искърското дефиле.