Пореден успех за врачанския театър
Пореден успех за врачанския театър / ДКТ ВРаца

Врачанският Драматично-куклен театър записа пореден голям успех зад граница при турнето си в Македония. Спектакълът „Тобелия" от черногорския драматург Любомир Джуркович получи наградата за най-добър спектакъл на ХІІ Международен театрален фестивал „Актьор на Европа". Фестивалът е традиционен се организира на Преспанското езеро от три държави - Гърция, Македония и Албания. Любопитна подробност е, че преди година директорът на врачанския театър Анастас Попдимитров получи „Гран при" за актьор на Европа.

Тази година в международния театрален фестивал „Актьор на Европа" се включиха театрали от Франция, Гърция, Македония, Албания и България.

Спектакълът „Тобелия" е едно от най-новите заглавия в репертоара на Драматично-куклен театър - Враца в неговия юбилеен 75-и творчески сезон. Творбата е копродукция между Малък драмски театър в Битола /Македония/, ДКТ - Враца и Фестивал „Eх Ponto" в Любляна /Словения/. Режисьор на спектакъла е словенецът Ник Ъпър, а на сцената играят Росица Огнянова, Камелия Лишковска, както и македонската актриса Йоана Поповска. Преди да бъде изиграна на сцената в Преспа, постановката беше показана в още два града в Македония - столицата Скопие и Битола.

През есента творбата е селектирана за участие в един от най-реномираните театрални фестивали на Европа - „Eх Ponto" в словенската столица Любляна.