Подготвят програмата за честване на 200 години от рождението на Екзарх Антим I
Подготвят програмата за честване на 200 години от рождението на Екзарх Антим I / Областна администрация Видин

Започна подготовката за отбелязването на 200-годишнината от рождението на Екзарх Антим I. По повод юбилейното събитие Видинската епарихийска църква, с благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Дометиан, обяви 2016-та за Година на Първия български екзарх и Видински митрополит Антим.

В подкрепа на инициативата, областният управител Момчил Станков проведе днес среща с кмета на община Видин Огнян Ценков и с Белоградчишки епископ Поликарп. В обсъждането на програмата за предстоящото честване се включиха заместник областният управител Елка Георгиева и архимандрит Евтимий.

Предвижда се през годината да се организират и проведат редица възпоменателни събития, посветени на личността и делото на Антим I, почитан и като председател на първото Велико народно събрание. Кулминацията на проявите в негова памет ще бъде на 16 септември. „На тази дата през 1934 г. е осветен мавзолея - гробница на Екзарх Антим I във Видин. На 16 септември (по стар стил) се чества паметта на Св. Антим", отбеляза епископ Поликарп. Той поясни, че няма сведения за точната рождена дата на първия български екзарх, роден през 1816 година в Лозенград.

Очаква се в организирането и провеждането на „Годината на Екзарх Антим I" да се включат Регионалният инспекторат по образованието, Природоматематическа гимназия „Екзарх Антим I" и други училища, културни институции, патриотични съюзи, неправителствени организации, кметове и граждани от Видин и региона.