Подготвят Напеви от Северозапада
Подготвят Напеви от Северозапада / Дарик Враца - архив

Националният фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада” ще бъде открит в края на работната седмица в Монтана. Това е шестото издание на конкурс, който се провежда под патронажа на кмета на Общината Златко Живков.

В два поредни дни Общинският младежки дом ще посрещне в Монтана над 700 талантливи момичета и момчета от Монтана, Берковица, Враца, Плевен, Видин, София, Бургас и др. населени места. Разделите, в които ще се състезават младите таланти, са народно пеене /индивидуални изпълнители, камерни формации, певчески групи и народни хорове/, хореография /камерни народни танци, групи за автентичен фолклор и групи за обработен танцов фолклор/, фолклорни ансамбли за обработен фолклор и инструменталисти.

Тази година организаторите от Общински младежки дом – Монтана, допълниха към традиционните четири възрастови групи в раздел „Народно пеене” и „Инструменталисти” и пета възрастова група от 19 до 30 години за студенти от АМТИИ – Пловдив и ВУЗ с музикални специалности. Отново български деца, живеещи в чужбина, ще вземат участие в националния  фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада”. Те ще се изявят дистанционно в жанра автентичен песенен фолклор и в раздел „Хореография”. Изпълненията им, заснети с приемливо качество в подходящ видео или DVD формат, ще бъдат оценявани от журито. Тази година освен от САЩ има участници от Англия и Испания.

На 11 април ще се проведе конкурса в раздел „Народно пеене”. В зависимост от своята възрастова те ще се изявяват в заседателната или голямата зала на Младежкия дом. На 12 април от 10.00 часа своя талант ще покажат децата от 16 танцови състава в раздел „Хореография” в Голяма зала на ОМД. В рамките на творческото състезание ще се проведе и мини конкурс „Ръченица за двама” - за най-добра танцова двойка. Двойки танцьори – момче и момиче, определени от ръководителя на всяка формация, едновременно танцуват върху музика в ритъма на северняшка ръченица.

По същото време в Заседателната зала ще се надсвирват музиканти, включили се в раздел „Инструменталисти”. Всички млади таланти ще изпълняват творби от нашия край, тъй като целта на конкурса е да стимулира интереса към фолклорното богатство на Северозападна България. Така то ще се популяризира, ще се съхрани и предаде на поколенията.

Изпълненията на певците и танцьорите, ще бъдат оценявани от професионално жури – изтъкнати фолклористи, вокални педагози, музиканти, хореографи. Председател на журито в раздел “Народно пеене” ще бъде доц. Светла Станилова от АМТИИ - Пловдив. Заедно с нея професионалното си мнение ще дават ас.Галя Петрова – Киркова, народните певици Бинка Добрева и Татяна Скечелиева. Журито в раздел “Хореография” ще оглавява доц. Петър Григоров - художествен ръководител на танцов ансамбъл „Росна китка” и преподавател във Варненския Свободен университет.

Заедно с него младите танцьори ще оценяват Генчо Генчев – музикант, композитор и главен художествен ръководител на ансамбъл „Дунав” – Видин, и Анатолий Клочков – дългогодишен преподавател в Държавното хореографско училише. Оценяването на изпълненията на участниците в раздел „Инструменталисти” е поверено на гл. ас. Владимир Владимиров от АМТИИ - Пловдив – председател, и членове Недялко Недялков и Димитър Лавчев – музиканти от народния оркестър на Българското национално радио.

Съпътстващи изяви в рамките на фолклорния конкурс са етнографска изложба от исторически музей, град Чипровци, която ще бъде подредена на 11 и 12 април във фоайето на партера на Младежия дом и концертна програма на ансмабъл „Дунав” от град Видин на 12 април.

Шестият национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада” се организира от Общински младежки дом – Монтана, в партньорство със сдружение „Младежки Северозапад” и школа по български народни танци „Стоянови”. Изявата се осъществява благодарение подкрепата на Община Монтана, фирми и организации, съпричастни към съхраняването на фолклорното богатство на българския Северозапад.