Подготвя се паметник на Дико Илиев
Подготвя се паметник на Дико Илиев / снимка: DarikNews

След паметника на Гарибалди, скулпторът Георги Чапкънов започва работа по проект, който да увековечи творчеството на незабравимия български композитор Дико Илиев. Чапкънов съобщи това в Монтана, където участва в пленер за малка пластика, организиран от дружеството на художниците Тенец и Община Монтна.

Идеята за знак в памет на майстора на българските хора, съществува отдавна. Тя ще бъде изразена в релеф върху морена от Витоша. Композицията ще включва група музиканти с духови инструменти и лика на Дико Илиев от военния му период. „Този образ е най-характерен за композитора, затова съм се спрял на него", обясни скулпторът.

На пленера в Монтана Чапкънов участва с една малка пластика на богинята Европа върху бик. В продължение на 10 дни до края на тази седмица местни творци и гости работят малки пластки и плакети. Сред художниците са Асен Радков, Васил Божанов, Георги Чапкънов - Чапа, Димитър Гоцак, Дончо Планински, Любомир Лазаров, Милен Василев, Рени Петрова, Свилен Блажев и Теодоси Антонов.

Изложбата от пленера ще бъде представена в началото на есента.