Почетохме Иван Сокачев
Почетохме Иван Сокачев / Дарик Враца

Във Враца днес отбелязаха 125 години от рождението на общественика и писателя подп. Иван Сокачев - Ален Мак. Възпоменанието бе организирано от неговите наследници, които поднесоха венец и цветя на паметната плоча в центъра на града. По-късно бе засадено и дръвче - гинко билоба, пред колоната на опълченците над Хижата.

Освен наследници на известния врачански род, присъстваха и директорът на ПП „Врачански Балкан" Николай Ненчев, представители на Община Враца, и Държавен архив. Наследниците разгледаха и изложбата, открита за 60-ата годишнина от създаването на Държавен архив Враца, в  която е отделено и  специално място на подп.Сокачев.  

 

Иван Сокачев е роден във Враца, участва във всички войни, които България е водила до 1945 г. Награден е от маршал Толбухин за проявена лична храброст с орден "Александър Невски" - втора степен, който притежават малко българи. Името му е свързвано и с дългогодишната история на националното ловно движение. Той е инициатор и на създаването на Обща федерация на спортните организации в България.

Бил е представител на България в Комисията по репарациите във Виена, член на ръководството на БОК, председател на Комитета за защита на природата и горите и първи председател на Българското киноложко дружество, общественик, журналист. Твори под псевдонима Ален Мак.