Побратимените градове Мездра и Конотоп подписаха Договор за сътрудничество
Побратимените градове Мездра и Конотоп подписаха Договор за сътрудничество / Мирослав Гетов

Побратимените градове Мездра и Конотоп, Сумска област (Украйна), подписаха Договор за сътрудничество в областта на културата, икономиката, търговията, образованието, туризма и спорта. Това стана при посещението на официална делегация от Община Мездра в 90-хилядния украински административен и железопътен център.

Делегацияг взе участие в тържествата, посветени на честването на 375-годишнина от основаването на Конотоп и 69 години от освобождението на града от хитлеристките окупатори. Документът парафираха кметът на Община Мездра Иван Аспарухов и председателят на Градския съвет на Конотоп Василий Дзед.

Иван Аспарухов връчи на своя колега символичния ключ на гр. Мездра. На церемонията присъстваха ветеранът от Втората световна война Людмила Марченко, която е почетен гражданин на двата града, секретарят на Община Мездра Нина Данколова, зам.-председателят на Общинския съвет Виктория Данкова и общинският съветник д-р Митка Лечева.

Договорът предвижда обмен на официални, културно-творчески и спортни делегации, а така също на групи лекари, учители, ученици, студенти и т. н.; установяване на дружески и делови връзки между младежки, културни, творчески, спортни, образователни и научни учреждения, комерсиални и обществени организации, промишлени и търговски предприятия; взаимни туристически пътувания на жителите на Мездра и Конотоп; формиране на положителен имидж на двата града; създаване на условия за укрепване на икономическите и търговските отношения; обмен на информация в областта на градското стопанство и опита в организацията на местното самоуправление.

 

Побратимените градове Мездра и Конотоп подписаха Договор за сътрудничество
netinfo

 

Навръх 6 септември - Деня на Конотоп, представителите на Община Мездра се включиха в празничното шествие, поднесоха цветя и се поклониха пред Мемориалния комплекс на Вечната слава, въздигнат в чест на победата във Втората св. война и облицован през 1977 г. с мрамор, подарен от гражданството на Мездра. В приветствието си към конотопчани кметът Аспарухов подчерта, че Мездра и Конотоп ги свързва дългогодишно приятелство, което ще продължи да се развива, защото местните общности в двата града са заинтересовани от поддържането на взаимноизгодни социално-икономически и културни отношения помежду си.