Певци и танцьори ще мерят сили за шести път в „Напеви от Северозапада”
Певци и танцьори ще мерят сили за шести път в „Напеви от Северозапада” / Дарик Враца - архив

В Монтана днес започва шестото издание на националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада”.  Той се провежда под патронажа на кмета на Община Монтана Златко Живков, който ще открие конкурса в 9,45 ч.

В два поредни дни Общинският младежки дом ще посрещне в Монтана над 700 талантливи момичета и момчета от Монтана, Берковица, Враца, Плевен, Видин, София, Бургас и др. населени места. Разделите, в които ще се състезават младите таланти, са народно пеене /индивидуални изпълнители, камерни формации, певчески групи и народни хорове/, хореография /камерни народни танци, групи за автентичен фолклор и групи за обработен танцов фолклор/, фолклорни ансамбли за обработен фолклор и инструменталисти.

Тази година организаторите от Общински младежки дом – Монтана, допълниха към традиционните четири възрастови групи в раздел „Народно пеене” и „Инструменталисти” и пета възрастова група от 19 до 30 години за студенти от АМТИИ – Пловдив и ВУЗ с музикални специалности. Отново български деца, живеещи в чужбина, ще вземат участие в националния  фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада”.

Те ще се изявят дистанционно в жанра автентичен песенен фолклор и в раздел „Хореография”. Изпълненията им, заснети с приемливо качество в подходящ видео или DVD формат, ще бъдат оценявани от журито. Тази година освен от САЩ има участници от Англия и Испания. Изпълненията на певците и танцьорите, ще бъдат оценявани от професионално жури – изтъкнати фолклористи, вокални педагози, музиканти, хореографи.