/ ВМРО - Враца
С факелно шествие за поредна година Областният комитет на ВМРО Враца припомни черната годишнина от подписването на печалния за страната ни Ньойски договор. На 27 ноември 1919 г. в парижкото предградие е произнесена присъдата над България.

Правят факелно шествие във Враца

Отнети са изконни български земи в Западните покрайнини и Струмишко, Южна Добруджа и Беломорска Тракия, а Македония е хвърлена в ново робство. Наложени са военни репарации в размер на 2, 250 млрд. златни франка, равняващи се на ¼ от националното богатство на страната.

Славната българска армия, окичила се с толкова слава по време на войните за национално обединение е разоръжена, демобилизирана и съкратена до 20 хил. души. От 20-те години насетне, този ден  се отбелязва с траурни шествия в цяла България. След края на комунистическия режим, ВМРО възстановява традицията.

Факелното шествие
netinfo

Освен членове и симпатизанти на ВМРО и Обединени патриоти, в шествието се включиха представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюз на патриотичните сили „Защита“, „За честта на пагона“, Патриотичен клуб „Бдинци“, много граждани подкрепящи патриотичната идея.

С възгласи "Долу Ньой", „Мизия, Тракия, Македония“, „За България, свобода или смърт!“, шествието премина от паметника на Апостола на свободата Васил Левски, до паметника на загиналите във войните 1912 – 1918г., известен като „Лъвчето“.

Пред репликите на полковите знамена на 35 пехотен Врачански и 3 пехотен Бдински полкове, о.р. подп. Иван Джунов разказа за славата и бляскавите победи на българската армия.

Факелното шествие
netinfo


Малкият патриот Емилиян Георгиев рецитира Вазовите стихотворения „Па ща си ти?“ и „Новото гробище над Сливница“. Народният представител и областен лидер на ВМРО Красимир Богданов припомни последиците от Ньойския диктат.

Той заяви, че „България няма да забрави жертвата на нашите деди, оставили костите си по бойните полета, няма да прости посегателството над българското единство и няма да остави нашите сънародници, които и днес живеят под диктата на чужди потисници! България е страната, която граничи сама със себе си. Тя е държавата на българския дух!“ В знак на протест Богданов символично изгори копие на Ньойския договор.

Факелното шествие
netinfo


Под звуците на траурния армейски марш „Покойници“, всички присъстващи сведоха глави в памет героите, паднали за свободата и обединението на България.