Врачанският митрополит Григорий
Врачанският митрополит Григорий / Дарик Враца
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

„Дойдете, всички верни, да се поклоним на светото Христово Възкресение, защото, ето – чрез Кръста дойде радост за целия свят”
(Из утринното пасхално богослужение)

По Божие изволение и тази година, изпълнени с духовна радост, ние посрещаме Празника на празниците – Славното Христово Възкресение. Небето и земята се радват, всяка твар празнува и ликува. Ние, православните християни, занемели пред това свръхестествено и дивно събитие, въздаваме на Спасителя на света поклонение и слава. Покланяме се и славим нашия Господ Иисус Христос, защото Той, по думите на св. Григорий Богослов,  „със Своите страдания ни научи да страдаме, а със Своето прославяне ни даде възможност да се прославим заедно с Него”. Всевластният Бог победи смъртта, плени ада, разруши неговите порти. И ние заедно с преславния апостол Павел дръзновено питаме: „Де ти е, смърте, жилото? Де ти е, аде, победата?” (1 Кор. 15:55).

Всесилният Творец отвори за всички дверите на рая, съвъзкреси прародителя Адам и възстанови първоначалното блаженство и достойнство на падналия човешки род. Бог, по Своя всеблаг промисъл, ни дава възможност да достигнем до „обетованата земя” – Неговото небесно Царство, като извършим нашия личен духовен преход „от смъртта към живота и от земята към небето” (Пасхален канон, песен 1). Нека да откликнем на Божия зов и отворим широко дверите на сърцата си. Нека днешната Пасха в действителност стане за нас ден на нашето излизане и отдалечаване от всяка неправда, от всеки грях, от всяко зло дело. Нека „прекрасната Господня Пасха” да ни обедини, да ни сдружи и сплоти в едно голямо семейство,  членовете на което са здраво свързани по между си с връзките на мира и любовта Христова. Тогава неизчерпаемият извор на пасхалната радост нашият Жизнодавец и Спасител – Господ Иисус Христос, ще бъде винаги близо до нас и ще ни преизпълва със светли и възвишени мисли и чувства, и ще предизвиква в нас необичаен прилив на вяра, мир, любов, надежда и духовна радост.

Нека, изпълнени със светло пасхално настроение, да придобием незлобие и готовност да простим на всички всяка обида и оскърбление: „едни други да се прегърнем, да речем: братя! и на ненавиждащите ни да простим всичко заради Възкресението!”

Молитвено пожелавам на всички вас, възлюбени в Господа братя и сестри, наши духовни чеда от диоцеза на Врачанската епархийска църква, през всички дни на вашия живот, при всякакви обстоятелства, вашите сърца да бъдат преизпълнени с любов и вяра във Възкръсналия Христос и с благодатна и безкрайна пасхална радост.
 
„ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!”
„ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!”
 
С пасхално благословение,
† ВРАЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ
Врачанска света митрополия