МБАЛ "Христо Ботев"
МБАЛ "Христо Ботев" / Дарик Враца
Ръководството на МБАЛ „Христо Ботев“ е взело решение за изтегляне на кредит,, но със смяната на членове на Съвета на директорите това отново не може да стане
Ръководството на МБАЛ „Христо Ботев“ вече е било взело решение за изтегляне на кредит, но с очакваната смяна на двама души в Борда на директорите това решение се обезсмисля и до кредит отново няма да се стигне, информираха от лечебното заведение.   

„На проведената пресконференция на представителя на държавата в област Враца -  Момчил Младенов във вторник е било съобщено, че Министерството на здравеопазването ще смени двама от  членовете на Съвета на директорите на МБАЛ „Христо Ботев“.
Това е информация, с която вече разполагаме в здравното заведение, след официалното искане от страна на държавата като най-големия акционер в МБАЛ „Христо Ботев“, и е основание за свикване на извънредно Общо събрание на 24 март 2017 г.

Това, което ме изненада в публикуваната информация във врачанските медии след пресконференцията, е изявлението на зам.-областния управител Димитър Гъндев, че ръководството на болницата не трябва да чака някой да му казва какво да прави и трябва да си вземе само решение за изтегляне на кредит. Предполагам, че г-н Гъндев визира гласуването с „Въздържал се“ от страната на държавата за предложението за изтегляне на кредит за покриване на неотложни дългове на здравното заведение. Бих искал да информирам, както Областна администрация  Враца, така и врачанската общественост, че след като бяхме подкрепени от по-малките акционери в МБАЛ „Христо Ботев“, а именно общините от област Враца, Съвета на директорите на МБАЛ „Христо Ботев“ взе единодушно решение на 10 март 2017 г. за изтегляне на кредит в размер на не повече от 6 000 000 лв. и не по-малко от 4 500 000 лв.

Няколко дни след взимането на това решение, МЗ поиска да направи промени  в Съвета на директорите на дружеството, като смени двама от тримата директори. Тази смяна фактически обезсилва решението на Съвета на директорите за изтегляне на кредит от 10 март 2017 и то ще стане нищожно.
Тъй като държавата е основният акционер в МБАЛ „Христо Ботев“, тя може да смени всеки член на борда на директорите на здравното заведение, без значение как са гласували останалите акционери – общините от област Враца.“, се казва в официалната информация от МБАЛ „Христо Ботев“ Враца. 

Припомняме, че на последната среща на акционерите, на предложението за кредит представителят на държавата гласува „въздържал се“ и това отложи взимането на така необходимия за работата на болницата финансов ресурс.