Отводняването на кв. „Нов път е в ход
Отводняването на кв. „Нов път е в ход / Община Видин

ООколо 13.30 ч. започна изкопаването на отводнителен канал в западната част на кв. „Нов път", в близост до разклона за с. Новоселци, който за два часа бе готов. Дейностите се извършват, след като заместник-кметът и изпълняващ функциите кмет на Община Видин инж. Добромир Дилов се разпореди да бъдат предприети отново мерки за нормализиране на положението в квартала, където около 20 къщи на ул. "Синчец" са пострадали от високите подпочвени води. Вчера той се срещна с живеещи на тази улица, които споделиха притесненията си.

Отводняването на кв. Нов път" е в ход
netinfo

На среща при областния управител Момчил Станков днес с участието на Борислава Борисова - заместник-кмет на Община Видин, инж. Румен Лилов - директор Дирекция „Устройство на територията" и представители на „Напоителни системи", ВиК дружеството и Гражданска защита бе обсъдена ситуацията и начините тя да бъде овладяна със съвместни усилия. След срещата всички се запознаха на място с проблема. Беше установено, че има непочистени отводнителни канали повече от шест години, които са собственост на „Напоителни системи". Те възпрепятстват оттичането на водите в посока към помпената станция при СО МАТ - Видин.

Изкопаването на отводнителния канал се прави с цел да се заустят повърхностните води в съществуващия водосток и да се отведат към помпена станция „Чобан кюприя". В началото на този месец бе направен такъв канал и в северната част на ромския квартал, с който бяха отведени подпочвените води в парк „Нора Пизанти" чрез препомпване на водата със съоръжения на Гражданска защита. Собственици на имоти в парка обаче сигнализираха в общината за покачване на подпочвените води и опасност от наводняване на имуществото им. Затова отводняването чрез този канал беше преустановено.

Отводняването на кв. Нов път" е в ход
netinfo

За да може да се преминава нормално по залетите с вода улици, общината осигури 32 т пясък и 500 чувала, предоставени от Гражданска защита.

Инж. Дилов определи пред медиите предприетите мерки като временни и обясни, че въпросът ще се реши с изграждане на канализационна система в кв. „Нов път". Община Видин има изготвен идеен проект на стойност 17 милиона лв., който не беше включен за реализация по проекта за Водния цикъл. Затова ще се търсят лостове в рамките на новия програмен период 2014-2020 г. този проект да бъде осъществен като част от втория етап на Водния цикъл. Общината ще разчита и на съдействието на областния управител проблемът с високите подпочвени води, който от години притеснява хората в ромския квартал, да бъде решен генерално.

Отводняването на кв. Нов път" е в ход
netinfo