Отпуснаха 10 млн. лева за демонтаж на малките блокове на АЕЦ Козлодуй
Отпуснаха 10 млн. лева за демонтаж на малките блокове на АЕЦ Козлодуй / Дарик Враца

Министерски съвет реши днес да предостави 10 млн. лева за финансово осигуряване на дейностите по извеждане от експлоатация на първи и втори блокове на АЕЦ „Козлодуй" ЕАД, съобщиха днес от институцията.

С разработването на Актуализираната стратегия за извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ „Козлодуй" (2006 г.) е приета концепцията за непрекъснат демонтаж, която предвижда дейностите по извеждане от експлоатация до статус „кафяво поле" да завършат до 2030 г. Такъв срок за завършване на дейностите по извеждане от експлоатация е заложен и в Стратегията за управление на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци до 2030 г., приета от Министерския съвет на 5 януари 2011 г.

Приетата концепция за непрекъснат демонтаж изисква финансиране на повече дейности по извеждане от експлоатация и човешки ресурси за извършване на тези дейности. Осигуряването на необходимите средства за изпълнение на дейностите на специализираното поделение "Извеждане от експлоатация" на ДП "Радиоактивтни отпадъци» ще гарантира изпълнението на поетите ангажименти от България пред Европейската комисия за извеждане от експлоатация на блокове 1-2 на АЕЦ "Козлодуй" в съответствие с приетия график.

Малките блокове на централата са обявени с две решения на МС за съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци, които подлежат на извеждане от експлоатация. Те са предоставени безвъзмездно за стопанисване и управление на Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци".