Отменен е първият етап от плана за провеждане на високите води на река Дунав
Отменен е първият етап от плана за провеждане на високите води на река Дунав / Областна администрация Видин

Със заповед от днес областният управител на Видин инж. Кръстьо Спасов отмени първия етап от Плана за провеждане на високите води на река Дунав, който се въвежда при ниво над 750 см. Отпада необходимостта от следене на обстановката с повишено внимание при отчетеното понижение на дунавските води и тенденцията за продължаващо спадане на нивото, смята областният управител. Водният стълби при Видин днес показва 709 см.

Като председател на Областния кризисен щаб инж. Кръстьо Спасов провери тази сутрин работата на помпена станция №5 и състоянието на дунавските диги в землището на село Антимово. При обиколката си областният управител бе придружаван от комисар Станислав Генчев, началник на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението" и инж. инж. Димитър Йоцов, директор на „Напоителни системи" ЕАД - клон Видин.

Въпреки отмяната на първия етап, помпените станции остават в постоянен режим на работа. Продължава и почистването на дигите от храсти и храстовидна растителност. Ще се следи динамиката на водното равнище и при необходимост ще се предприемат действия, съгласно Областния план за провеждане на високите води на Дунав.