Откриват център Домашни грижи
Откриват център Домашни грижи / Дарик Враца

Два центъра „Домашни грижи“ ще бъдат официално открити днес във Враца и Криводол. Центровете са създадени по проект „Домашни грижи за независим и достоен живот“, който се осъществява от Български Червен кръст, в партньорство с Министерство на труда и социалната политика, Министерство на здравеопазването и Швейцарския Червен кръст.

По проекта във врачанско бяха създадени общо 4 центъра, които ще предоставят интегрирани здравни грижи и социални услуги в домашна среда на възрастни хора с хронични заболявания и трайни увреждания. В тях работят 42 медицински сестри и домашни помощници, като те ще обгрижват над 400 души.

Официалното откриване на Център „Домашни грижи“ – Враца е насрочено днес за 10.00 ч. на ул. „Георги Бенковски“ 21. На церемонията по откриването ще присъстват: инж. Тотю Младенов – министър на труда и социалната политика; Н. Пр. Регина Ешер – посланик на Конфедерация Швейцария в България; д-р Янко Здравков – депутат от 41 Народно събраниe, район Враца; Христо Григоров – председател на Български Червен кръст; Маргрит Шенкер – ръководител на отдел Европа/Азия, Швейцарски Червен кръст; Пепа Владимирова – областен управител, област Враца;

Инж. Николай Иванов – кмет на Община Враца, както и представители на РД „Социално подпомагане“, РЗИ – Враца и други партньори.

От 14.00 ч. ще бъде официално открит Център „Домашни грижи“ – Криводол. Той се намира на адрес: ул. „Освобождение“ 1.

Проектът „Домашни грижи за независим и достоен живот“се реализира с подкрепата на Конфедерация Швейцария в рамките на швейцарския принос към разширяването на ЕС