Откриха древна фигура в Монтана
Откриха древна фигура в Монтана / снимка: пресцентър на Община Монтана

Женска статуя от ІІ век бе открита до крепостта в Монтана. Това е много рядка находка. Повече от 20 години при официални разкопки в България не е откривана статуя, каза доцент д-р Гергана Кабакчиева  от Националния археологически институт и музей към БАН.

Мраморната фигура е от надгробна плоча и е била положена като стъпало в ранно християнската базилика от първата половина на ІV век до крепостта Монтанензиум. Тогава Рим приема християнството за официална религия в империята. Около 50 години по късно по времето на Юлиан Отстъпник базиликата е опожарена. При възстановяването й  след неговото управление женската мраморна статуя е била използвана за едно от стъпалата.

Археологическите разкопки на ранно християнския храм започнаха миналото лято. Тази година за работата на експедицията в бюджета на Историческия музей са планирани 17 хиляди лева. При посещението си на разкопките днес кметът Златко Живков обеща да направи всичко възможно заделениет средства да бъдат осигурени.

През 2009 година на разкопките е открита надгробната плоча на богат римски гражданин, вероятно управител или на крепостта или на рудниците в околността. Плочата е един от важните артефакти от римското минало на Монтана. Тя е овенчана с барелефа на тракийския конник, от което се съди че видния в ерархията управник е бил тракиец.

Експедицията за това лято е формирана от 13 души. От тях  трима са  археолозите - Гергана Кабакчиева, Мирослав Марков и Румен Първанов.