Откриха „Ботеви дни 2008” във Враца
Откриха „Ботеви дни 2008” във Враца / Илин Тодоров

На централния площад във Враца тържествено бяха открити „Ботеви дни 2008”. Тържествено под звуците на националния химн беше издигнат флага на Република България и бе запален вечният огън. На паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност към делото на Воеводата и неговите четници.

 Слово прочете кметът на града инж. Тотю Младенов. Кметът подчерта, че честванията тази година имат вече не само национална, но и международна значимост, тъй като в 62-пото издание на похода „Козлодуй – Околчица” ще участват над 1600 души от България Полша, Словакия, Румъния, а Враца и „Ботеви дни 2008” ще бъдат представени за пръв път в европейския парламент.

Ще бъде показан 30-минутен филм, старопечатни книги за Враца от историческия музей, а един от най-интересните експонати ще бъде препис на „История Славянаболгарская”, направен от възпитаници на начално училище „Свети Софроний Врачански”. След 5-годишно прекъсване тази година бе открита и изложбата „Земята на Ботев”, в която известни врачански художници са показали над 50 свои творби, посветени на подвига и героизма на Ботев и неговата чета.