Отбелязаха 1 ноември във Враца
Отбелязаха 1 ноември във Враца / netinfo

Паметникът на Софриний Врачански стана място за среща на културни, просветин дейци и врачанската общественост. В 11.00 часа започна тържеството по случай Денят на народните будители. Епископ Киприян направи водосвет-молебен, а кмета на града Тотю Младенов приветства присъстващите. Ето и част от словото му:

„Българските будители са тези, които са съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал. Днес е ден, в който с почит споменаваме имената и се прекланяме пред родолюбието и на много врачани, допринесли за духовното развитие и израстване на нашия град като поп Тодор Врачански, Иван Замбин – известен като първия български дипломат, Димитраки Хаджитошев, Никола Войводов, сестрите Мица и Калица Хаджикръстеви- ушили знамето на врачанското съзаклятие, дарителите Козма Тричков, Иванчо Младенов и Христанчо Матов, просветителите и родолюбци Васил Кънчов, Цвета Кръстенякова, професор Димитър Йоцов и много други.

Умни и будни са децата ни, да не ги приспиваме с остарели думи и утопии. Вярвам, че искрата, запалена от нашите предци е жива”. След това по стара традиция танцов състав „Хемус” представи вихрени дунавски танци.