/ iStock/Getty Images
Районен съд-Монтана одобри споразумение между Районна прокуратура и защитата на подсъдимия, обвинен в купуването на гласове на изборите за местни власти в община Бойчиновци.

10 месеца лишаване от свобода за купуване на гласове във Врачанско

32 годишният мъж , който е служител на Общинската администрация в Бойчиновци, се призна за виновен, че на 30 октомври 2019 год. в село Лехчево, област Монтана дал на три лица сумата от 150.00 лева с цел да ги склони да упражнят избирателното си право на 3 ноември 2019 год. на повторните избори в община

Бойчиновци за кмет на Община Бойчиновци и кмет на кметство - село Лехчево. в полза на определени кандидати: кандидат за кмет на Бойчиновци и кандидатът за кмет на Лехчево.

Пет месеца затвор за мъж, обвинен в купуване на гласове

И двамата кандидати са издигнати от политическа партия „БНД”. Пред съда, той се призна за виновен в престъпление против политическите права на гражданите, за което законът предвижда „Лишаване от свобода“ до 5 години и глоба от 10 000 до 20 000 лева и заяви, че доброволно подписва споразумение с прокуратурата за  наказание 11 месеца „лишаване от свобода“, чието изпълнение се отлага за изпитателен срок от три години, и лишаване от правото да заема държавни и/или обществени длъжности, свързани с упражняване на избирателните права на гражданите за срок от 2 години.

Дадоха на съд мъж, предлагал по 30 лв. на глас в Ямбол

Използваната като веществено доказателства по делото една банкнота от 50 лева, намираща се на съхранение в Банка ДСК - ЕАД, клон Монтана, собственост на ОД на МВР-Монтана, се отнема в полза на държавата.

Равносметката: 26 души отиват на съд заради изборни нарушения

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.