Освободиха директора на АЕЦ Козлодуй
Освободиха директора на АЕЦ Козлодуй / снимка: Sofia Photo Agency

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов е освободен от поста си. На мястото му ще седне Димитър Ангелов, който също е бил ръководител на централата в мандата на ГЕРБ. Пред Дарик уволненият Иван Генов заяви, че е очаквал рокадата, но оставя централата в добро състояние. Той отрече да е имало политически натиск върху него по какъвто и да е въпрос, но допълни, че "сменят ли шефа на АЕЦ "Козлодуй", има парламентарни избори".

Генов обясни, че не е питал каква е причината за отстраняването му, защото по думите му такава няма. "Причината е, че Иван Генов трябва да се махне", лаконичен бе той.

Бившият вече шеф на атомната централа отчете, че за първите осем месеца на година тя е с84 млн. лв. печалба и няма нито една аварийна ситуация. "Финансово сме добре, задълженията на НЕК към АЕЦ "Козлодуй" са малки. Централата остава в много добро състояние", категоричен е Генов.

Той сподели, че е му е било предложено да заеме място като член на новия директорски борд и е отказал. Генов напомни, че е бил шеф на централата в продължение на три години и три месеца до 2010 година, тоест бил е начело на АЕЦ "Козлодуй" в продължение на четири и половина години за последното десетилетие, през което централата е имала общо осем изпълнителни директори.

"На когото му мине през главата, че трябва да сменя директора на АЕЦ "Козлодуй", го прави. Няма нищо общо състоянието на централата, работата, хората, това няма значение", коментира Генов. По думите му като се погледнат смените на шефове от 1998 година насам и се изключи случаят при ГЕРБ, който според Генов е бил "по-особен", ще се види кога е имало избори.

Иван Генов бе категоричен, че Димитър Ангелов е много добър специалист, но "само толкова". Помолен да уточни дали Ангелов не е добър като ръководител, Иван Генов отговори "Не искам да го казвам аз", като допълни, че фактът, че е отказал да остане в борда на централата и да работи с него, е еднозначен за мнението му.
Иван Генов каза още, че повече никога няма да приема поста ръководител на централата, като последния път е бил помолен да се върне, въпреки че вече е бил в пенсия.