Освещават войнишки паметник  в село Типченица
Освещават войнишки паметник в село Типченица / netinfo
Националният празник на България – 6 септември, ще бъде двоен за жителите и гостите на мездренското село Типченица. В 11.45 часа на площада започва церемония по преосвещаване на войнишкия паметник в селото. Той e издигнат в памет на загиналите в няколко войни – Балканската, Междусъюзническата, І Световна, ІІ Световна война и събитията от 1944 година. Преосвещаването ще отслужи лично Врачанският митрополит Калиник.

Паметникът на загиналите за България жители на Типченица е възобновен, реконструирано е и пространството около него.

Официални гости на тържеството ще бъдат представители на областния управител, от чието име ще бъде прочетен поздравителен адрес и ще бъде подарена икона, която да пази и закриля жителите на селото. Гост ще бъде и кметът на община Мездра, както и представители на местната и държавна власт. Ще има празнична програма и почерпка за всички жители и гости на селото.

Във Враца тържеството по случай Националния празник на България ще започне от 11 часа на централния площад „Христо Ботев” . Предвижда се церемония по издигане на националния флаг, слово по случай празника и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Ботев.