Откриване база
Откриване база / Дарик Монтана
Откриване база
92981
Откриване база
  • Откриване база
Осем мъже прерязаха лентата за откриването на нова база за производства на палета в Технологичния парк на Монтана. Те бяха посланикът на Конфедерация Швейцария у нас Н. Пр. Денис Кнобел, заместник-министърът на икономиката Любомир Ганчев, кметът на общината Златко Живков, областният управител Иван Сергисов, кандидат народните представители Борислав Великов и Петър Чобанов, собственикът на дружеството Андре Урех, представителя му в Монтана Евгени Кръстев. Инвестицията е 100 процента швейцарска и е на стойност 6 милиона лева. Базата е изградена на площ от 30 хиляди квадратни метра и в нея ще работят 100 души.

Откриване база
Дарик Монтана

"Всяка инвестиция от този мащаб в Северозапада наистина е празник", заяви зам. министър Ганчев. Той съобщи, че от началото на годината в региона са стартирали шест инвестиционни проекта. От тях до три години ще бъдат създадени 3500 работни места. През 2016 година в Северозапада са стартирали 24 инвестиционни проекта като 19 от тях са със сертификат „Инвеститор клас А” или приоритетен инвеститор. Тези проекти са на стойност 380 милиона лева и с тях ще бъдат създадени 4 500 работни места.
„Горд съм с тази инвестиция, заяви посланик Кнобел, не само защото е изцяло швейцарска, а и защото е производствена. Освен това тя ще допринесе за взаимоотношенията и стокообмена между двете страни. Всичко произведено в базата в Монтана ще бъде за износ в Швейцария”, допълни още дипломатът. 

Отриване база
Дарик Монтана


„Благодаря за това, че избрахте Монтана и благодаря за всяко едно създадено работно място, каза в обръщението си кметът Златко Живков. Той уточни, че посреща трети посланик в Технологичния парк. Другите двама са посланиците на САЩ и на Великобритания в България. Фирми от трите страни инвестираха и изградиха свои търговски и производствени мощности в града. 

Технологичният парк в Монтана е общински проект, създаден по програма за транс-гранично сътрудничество преди осем години. Сега капацитетът му е изцяло запълнен и се налага разширение и обособяване на втора такава зона за инвестиции.