Монтана
Монтана / Дарик Враца
За първи път в Монтана се организира Дарителски кръг. Инициатор  на иновативното за северозапада събитие е Младежка Банка - Монтана.
Дарителският кръг е начин за разрешаване на конкретни проблеми и възможност за подобряване на живота в местната общност. По време на събитията на Дарителски кръг индивидуални дарители се запознават лично с до пет предложения за превръщането на града им в по-добро място, като по този начин се ангажират с представените каузи не само чрез дарение, но и чрез опит, идеи, контакти и доброволен труд. Предложенията идват от местни граждански организации и инициативни групи, активно работещи в сферата на образованието, екологията и социалните дейности. 

В Монтана Дарителският кръг ще се проведе на 15.12.2017 г., от 18:00 ч ,. в Общински Младежки дом – Монтана. Младежки граждански организации и неформални групи ще търсят финансиране за 3 проекта чрез Дарителски кръг.

Проектите са:
Инициативна група Хоротека "Шарена Черга" с ръководител проект: Таня Алексова Темата на проекта е хоротека. „Надяваме се да привлечем повече хора, които да поддържат българския дух с помощта на българските хора. Надяваме се да вдъхновим повече хора, които да вземат участие в такива дейности. И за в бъдеще желаем да видим повече интерес и желание към българския фолклор.“

Инициативна група "Заедно можем" с ръководител проект: Теодор Асенов и проект "Опознай родния си край". Идеята на проекта е да запознае учениците от I в клас на Първо ОУ – гр. Монтана с историята на гр. Чипровци и по-конкретно с изработването на Чипровските килими. „Да видят и усетят част от българското национално наследство, традиции и художествени занаяти. Да обогатят знанията си по „Човек и общество“. Проектът трябва да бъде осъществен, защото чрез него децата ще се докоснат до занаятите на нашите предци. Някои от тях не са ходили никога на екскурзии и това е една добра възможност за тях. Чрез проекта ще съчетаят приятното с полезното, а именно ще научат за историята на гр. Чипровци и занаятите по неговия край и ще посетят друг град. Целта е и да се събуди патриотизма в учениците. Да се разбуди любов към родното и интерес към занаятите от миналото, които са съхранени и до днес“.

Инициативна група "Краниакс" с ръководител Розалия Маркова и проект "Меркюри". „Темата на проекта ни е геймърски турнир. С него се надяваме да привлечем млади хора, които се интересуват от Е-спорт или тъй наречените електронни игри. "Надяваме се чрез този проект да вдъхнем увереност в младежите и да ги мотивираме да взимат участие в създаването на подобни проекти. Също така желаем да видим повече интерес към Е-спорта за в бъдеще“.

Дарителският кръг в Монтана се реализира с подкрепата на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ по Програма „Развитие на обществените фондации в България“ и с финансовата помощ на Фондация „Чарлз Стюарт Мот“ и Фондация „Америка за България“.