прасета
прасета / ThinkStock/Getty Images
 
Областната епизоотична комисия прие указания за прилагане на спешни мерки   за   овладяване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете.

С решение на Централния епизоотичен съвет от 29.07.2019г. се приеха указания за прилагане на спешни мерки за  овладяване на епизоотичната обстановка за ограничаване разпространението на болестта Африканска чума по свинете.
Определя се 20 – километрова санитарна зона около индустриалните свинеферми и срок за доброволно клане на домашни прасета. В зоната около индустриалните свинеферми в с. Новоселци и гр. Дунавци, в която е указано да се преустанови отглеждането на свине в обекти тип „заден двор”, попадат следните населени места:
 
от община Видин
гр.Видин, с.Слана бара, с.Рупци, с.Акациево, с.Градец, с.Плакудер, с.Динковица, с.Иново, с.Дружба,с.Бела Рада, с.Капитановци, с.Покрайна, с.Антимово, с.Кутово, с.Сланотрън, с.Кошава, с.Гомотарци, с.Пешаково, с.Майор Узуново, с.Генерал Мариново, с.Буковец, гр.Дунавци, с.Търняне, с.Каленик, с.Долни Бошняк, с.Войница, с.Синаговци, с.Ивановци, с.Жеглица,  с.Въртоп,с.Ботево, с.Цар Симеонов,с.Гайтанци
от община Кула
с. Тополовец, с.Чичил, с.Коста Перчево и с.Цар Петрово
от община Ново село
с.Ново село, с.Неговановци, с.Ясен, с.Винарово и с.Флорентин
от община Брегово
с. Калина, с. Тияновци ,с. Гъмзово и с.Делейна
от община Грамада
гр.Грамада, с.Медешевци, с.Водна,с.Милчина лъка, с.Срацимирово и с.Тошевци
от община Димово
с.Арчар, с. Държаница, с.Лагошевци, с.Мали Дреновец и с.Извор
от община Макреш
с.Вълчек
 
 Областният управител Албена Георгиева и директорът на Областната дирекция по безопасност на храните – Видин д-р Адриан Данков са уведомили кметовете на  общините, които попадат в 20-километровата зона да съобщят на собствениците на свине от обекти тип „заден двор“, че добитото месо от собствени животни може да се съхранява дълго, само след топлинна обработка, за минимум 30 минути при 70 градуса по Целзий, достигнати във вътрешността на месото. Изсушаването, опушването, осоляването, охлаждането и замразяването на месото не са приложими начини за съхранението му, предвид факта, че вирусът на АЧС е изключително устойчив на тези обработки (съгласно научното становище за разпространение на АЧС в България, Европа и съвета на Центъра за оценка на риска по хранителната верига).

При неспазване на мярката за доброволно клане на животните, след 31.07. 2019г. ще се пристъпи към умъртвяване на животните от компетентния орган – Областна дирекция по безопасност на храните – Видин, на основание чл.139а от Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Предвид обявеното първично огнище на Африканска чума по свинете в област Видин, създалата се тежка епизоотична обстановка  и динамично разпространение на заболяването АЧС на територията на страната, е необходимо да се обединят действията на всички държавни институции, местна власт и гражданско общество, за справяне със заболяването.