Опитват да спасят болницата в Белоградчик
Опитват да спасят болницата в Белоградчик / Белоградчик

Бъдещето на многопрофилната болница в Белоградчик беше обсъдено на среща от Кметът на общината Емил Цанков и д-р Владимир Вълчев - директор на Районната здравноосигурителна каса Видин. Тя бе по повод предприемане на спасителни мерки за оцеляване на здравното заведение. преди няколко дни в Белоградчик стартира дарителска кампания, която е съвместна инициатива на кмета Цанков и д-р Петя Попова - управител на МБАЛ за набиране на средства за закупуване на компютърен томограф /скенер/ и по този начин да се изпълни най-важното условие за нейното съществуване.

Доктор Вълчев сподели, че тази среща е много навременна, тъй като предстои подписване на рамков договор и според него е много е важно отношението на общинското ръководство към проблемите в здравеопазването. Кметовете на четирите близки общини, които болницата обслужва са изразили съпричастност да помогнат в осигуряването на скенер и да съфинансират болницата . Първоначалната вноска е в размер на 20 хил. лв., а след това ще се внасят по 4 хил. лв. всеки месец.


Доктор Петя Попова поиска да се преразгледат някой от изискванията на проекта за нов рамков договор и да се дава възможност за сключване на нови клинични пътеки и след 20-ти януари, докогато е срокът. До тази дата не е реално болницата да се справи с изискването за необходимото оборудване и съответните специалисти. За това призова и кметът Цанков. Чрез Националното сдружение на общините той ще настоява общините да бъдат чути от правителството, да има гъвкавост и компромис при решаване със здравното обслужване на населението.

Всички направени предложения и зададени въпроси ще бъдат обобщени от кмета Цанков и д-р Попова и ще бъдат предадени на народните представители от региона за сведение и съдействие. Бе решено в близко време да се проведе общоградско събрание на същата тема.