Язовир Огоста 
Язовир Огоста  / Дарик Враца - архив
Министерството на земеделието не си е свършило работата по отношение на обезопасяването на язовир „Огоста“ край Монтана. Окръжна прокуратура Монтана е установила, че Министерството на земеделието не е изпълнило нито една от препоръките за спешни ремонтно-възстановителни работи на язовира, направени от междуведомствена комисия, назначена от министъра на вътрешните работи преди четири години.

Затова с дата от 11 май, 2018 година на страницата на Апелативна прокуратура – София е публикувано предложението на Окръжна прокуратура - Монтана до Министерството на земеделието и храните относно вземане на мерки за отстраняване на лошото състояние на язовир „Огоста“.

В изложението съществуват изрази като „констатирано опасно състояние” и „нередности и пропуски в експлоатацията и поддържането на язовира, свързани с установен свлачищен процес по левия скат на съоръжението, граничещ с град Монтана, повредени зони на каменната облицовка на стената и други.”

Става ясно, че преписката в прокуратурата е образувана по сигнал на неправителствени организации и политически партии. Освен това е уточнено, че язовирът е „с завишен обществен интерес, тъй като засяга опазването на живота, здравето и имуществото на хората, което налага предприемането на законоустановени мерки..... за обезпечаване на сигурността и безопасността на язовира.”

В предложението пише още, че „язовир „Огоста“ е включен в списък от потенциалноопасни язовири, утвърден от министъра на вътрешните работи. Създадена е опасност за 21 населени места в областите Монтана и Враца, с население над 75 000 души.
 
Пълният текст на предложението тук https://www.prb.bg/bg/apsofia/news/aktualno/predlojenie-na-op-montana-do-ministerstvo-na-z-148